Kawa zbożowa dzieli ludzi. Nie da się tego ukryć, gdyż nie brakuje zarówno jej zwolenników, jak i przeciwników. Można jednak zaryzykować stwierdzenie, iż tych pierwszych jest znacznie więcej. Zanim sięgniemy po kawę zbożową, warto byłoby poznać jej cenne właściwości prozdrowotne. Okazuje się bowiem, że jest ich całkiem sporo. Bardzo dobrze byłoby także zastanowić się nad tym, czy chcemy przygotować kawę na bazie wody czy też na bazie gorącego mleka.

Z czego słynie kawa zbożowa?

Kawa zbożowa, taka jak na przykład kawa Inka (https://www.bee.pl/9045-kawa-zbozowa) charakteryzuje się wyjątkowo dobroczynnym wpływem na stan naszego zdrowia. Nie ma się temu co dziwić, gdyż nie brakuje w niej wielu cennych witamin i minerałów. W kawie zbożowej znajdziemy między innymi cenny magnez. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego i sprawia, że zdecydowanie rzadziej dokucza nam nieprzyjemny nastrój. Nie ulega wątpliwości, że kawa zbożowa działa również pozytywnie na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Nie sposób zaprzeczyć temu, iż kawa zbożowa jest bogata w cenny cynk. Cynk sprawia zaś, ze na naszej cerze nie pojawiają się tak liczne niedoskonałości. Nie sposób zaprzeczyć temu, iż kawa zbożowa działa także delikatnie pobudzająco. Wykazuje jednak mniej pobudzające działanie od klasycznej kawy, gdyż nie zawiera kofeiny. Mogą więc popijać ją przedstawicielki płci pięknej, które spodziewają się narodzin potomstwa.

Co jeszcze warto wiedzieć o kawie zbożowej?

Kawa zbożowa, jak każda kawa, może zostać przygotowana na wiele różnego rodzaju sposobów. Nie musimy więc decydować się na kawę zbożową przyrządzaną w nielubiany przez nas sposób. Na pewno dobrym pomysłem będzie przygotowanie kawy zbożowej na bazie gorącej wody z dodatkiem mleka. Większość osób wykorzystuje tradycyjne mleko krowie, kozie bądź owcze. Nie ulega jednak wątpliwości, że takie mleko nie jest wskazane osobom będącym na diecie roślinnej. Wskazane będzie więc zakupienie mleka roślinnego. Do wyboru mamy naprawdę wiele różnego rodzaju mlek roślinnych. Mowa tu o mleku migdałowym czy owsianym. Bardzo dużą popularnością cieszy się także mleko z orzechów włoskich czy nerkowca. Nie ulega wątpliwości, że świetnie smakuje kawa zbożowa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Mowa tu między innymi o cynamonie cejlońskim, a także o kurkumie czy kardamonie. Wybór przyprawy nie tylko pozytywnie wpływa na walory smakowe, ale i na stan naszego zdrowia. Przyprawy te charakteryzują się bowiem właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbakteryjnymi.