Wielbiciele kawy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki małej czarnej na dobry początek dnia. Podobny rytuał jest nieodzownym elementem pobudki wielu z nas. Kawa kofeinowa jest jednak problematyczna – daje co prawda zastrzyk energii, lecz jest on z zasady krótkotrwały, przez co po kolejny kubek małej czarnej sięgamy niekiedy tuż po wypiciu pierwszego. A co jeśli zwykłą, klasyczną kawę da się zastąpić w równie smaczny, dodatkowo sprzyjający zdrowiu sposób? W tym przypadku nieoceniona może okazać się zbożowa kawa Inka.

To, co najlepsze z natury

Kawa Inka to doskonały zamiennik klasycznej małej czarnej. Posłuży osobom, które z powodów zdrowotnych nie mogą sięgnąć po kawę kofeinową (na przykład pacjenci cierpiący na nadciśnienie), a także tym pragnącym zrobić swojemu organizmowi zdrowy prezent. Napojem mogą swobodnie rozkoszować się kobiety karmiące piersią i oczekujące potomstwa oraz dzieci od 3 roku życia. Jak sama nazwa wskazuje, kawy zbożowe przygotowuje się ze zbóż. W ich składzie znajdziemy zwykle takie składniki jak jęczmień, żyto czy cykorię. Co warto zaznaczyć, klasyczna kawa Inka nie zawiera sztucznych dodatków, w tym potencjalnie problematycznego białego cukru czy polepszaczy smaku. Łatwo urozmaicić ją ulubionymi dodatkami, na przykład mlekiem, goździkami lub cynamonem, a łagodny smak i kuszący aromat docenią nawet najbardziej wymagający smakosze. W przeciwieństwie do małej czarnej kawa Inka nie dostarczy ciału kofeiny, dzięki czemu napój nadaje się do spożycia nawet tuż przed snem. Z jego spożywaniem idzie w parze dużo prozdrowotnych korzyści.

Dlaczego warto pić kawę zbożową?


Kawy zbożowe, w tym kawa Inka, to cenne źródło niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego błonnika pokarmowego. W naturalny sposób poprawia on perystaltykę jelit, tym samym przyczyniając się do łagodzenia, a nawet całkowitej eliminacji problemu z nawracającymi zaparciami. Dodatkowo błonnik zmniejsza uczucie głodu, co sprzyja utrzymaniu prawidłowego BMI. Kawa Inka obfituje także w ważne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze; znajdziemy w niej fosfor, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz potas. I na tym prozdrowotne korzyści ze spożywania kawy zbożowej się nie kończą: regularne spożywanie napoju może przyczynić się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” oraz załagodzić podrażnienia powstałe w błonach śluzowych układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, iż z uwagi na dość wysoki indeks glikemiczny kawy zbożowej przed włączeniem produktu do diety na stałe osoby z cukrzycą powinny zasięgnąć fachowej opinii lekarskiej.